Färgen avslöjar mycket om blåbären

Publisert: 26. May 2016 | Kategori: Fakta

Det är skillnad på blåbär och blåbär. Blir du lila om händerna och munnen när du äter dem så är det ett tecken på att du äter rätt sorts blåbär. Chansen att du gör det är dock inte så stor.

Hälsotrenden i Sverige verkar vara här för att stanna – och vi människor blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss för att leva ett nyttigare, bättre och längre liv.

Men även när vi tror att vi äter rätt så kan det bli lite fel. Ett tydligt exempel på det är blåbär. Om du vill ha bäst hälsoeffekt så bör du äta de blåbär som finns i överflöd ute i de svenska skogarna. Dessvärre är det ju dock så att alla inte har tid eller möjlighet att gå ut i skogen och plocka blåbär. De naturliga färgämnet i dessa bär kallas antocyaner – och är kanske de kraftigaste och bästa som finns för oss människor.

3 anledningar till att använda Medox
  • Medox har en antioxiderande effekt som kan hjälpa kroppen att ta hand om sig själv
  • Bra för hjärt- och kärlsystemet
  • Bra för ögonen

Har en antioxiderande effekt

Antocyanerna i Medox har en bra antioxiderande effekt som kan hjälpa kroppen att ta hand om sig själv.

Alla vet att blåbär är bra för oss människor, och de små bären har många positiva egenskaper: bland annat så är de bra för kärl- och venhälsan, matsmältningen, och ögonen.

Då är alternativet att köpa blåbär i sin lokala mataffär, eller hur? Problemet är att de blåbär vi köper i mataffären allt som oftast är importerade från utlandet, och det är inga goda nyheter.

Antocyanernas betyelse

Bären ser bra ut: stora, rejäla och ofta med ett vitaktigt fruktkött. Men de importerade bären innehåller hela 70 procent mindre antocyaner än våra svenska blåbär. En tumregel är att ju starkare färg bären har, desto mer antocyaner innehåller dem. Det går dock inte att veta hur mycket antocyaner som blåbären innehåller, även om man har haft möjligheten att plocka dem själv.

Mängden antocyaner i blåbären beror nämligen på var, när och hur de växer. Många får därför inte i sig den mängden antocyaner de önskar genom att plocka själv eller köpa i butiken.

Så om om man endast äter importerade blåbär är risken tyvärr överhängande att man inte får i sig tillräckligt med antocyaner. En till sak som är viktig att komma ihåg är att en del av färgämnets effekt försvinner när bären behandlas, som till exempel om de används i en smoothie eller kokas.

Innehåller rekordstor mängd

Sättet som Medox extraherar bärens antocyaner på är en patenterad metod. Varje kapsel innehåller en rekordstor mängd av dessa kraftfulla antioxidanter, och på ett väldigt behändigt sätt kan man därför själv se till att ta det i kapselform.

Susanne Göthberg från Vänersnäs har använt Medox i flera. Trots sitt utsatta jobb som medicinsk sekreterare har hon lyckats hålla sig frisk den senaste tiden när hon har använt Medox som komplement.

– Efter att jag började använda Medox har jag sluppit många förkylningar. Mitt jobb sliter på kroppen och dessutom är jag i kontakt med många sjuka människor, säger Susanne.

Fryser ned bären med speciell metod

Blåbären som används för att framställa Medox kommer faktiskt från våra norrländska skogar. För att den aktiva substansen (det ämne som ger Medox dess effekt) ska bevaras under hela tillverkningsprocessen så fryses bären ner med en speciell metod.

Susanne Göthberg är positivt överraskad av blåbärskapslarnas effekt.

– Jag kommer absolut att fortsätta med Medox. Jag är positivt överraskad, jag hade inte förväntat mig det här resultatet. Jag har prövat andra alternativa metoder som inte alls fungerat, säger hon.