Så tillverkas det norska blåbärstillskottet

Publisert: 30. May 2016 | Kategori: Fakta

Sedan starten 1998 har Medox producerats i norska Sandnes. Då som nu är målet detsamma – blåbärskapslarna ska kunna bidra till en bättre folkhälsa. – Jag känner mig piggare överlag, och känner mig inte så trött och har lite mer energi, säger Medox-användaren Anneli Horster Johansson.

Mycket har hänt sedan forskningen om det som kom att få namnet Medox började på 1990-talet.

Men något som inte skiljer sig är att Medox då som nu är helt naturligt – utan tillsatser. Medox-kapslarna tillverkas av skalet från vilda blåbär och svarta vinbär. Varför skalet? Skalen innehåller stora mängder antocyaner – som är extra kraftfulla antioxidanter som kan ha bra och hälsofrämjande egenskaper för oss människor.

3 anledningar till att använda Medox
  • Medox har en antioxiderande effekt som kan hjälpa kroppen att ta hand om sig själv
  • Bra för hjärt- och kärlsystemet
  • Bra för ögonen

Medoxkapslarna är helt enkelt proppfulla av blåbärens naturliga ämnen.

Fulla med blåbär och svarta vinbär

På en diabeteskontroll fick 59-åriga Anneli Horster Johansson det tråkiga beskedet att hennes kolesterol hade stigit. Hennes sjuksköterska ville att hon skulle börja ta kolesterolsänkande mediciner – något Anneli inte var så intresserad av.

Genom sin träningsinstruktör kom Anneli istället i kontakt med Medox.

– Jag läste om forskning som hade gjorts om Medox i Norge och USA. Sen är det ju blåbär och svarta vinbär, det är inget som skadar direkt, så jag började ta två kapslar om dagen.

Blåbären som används för att framställa Medox plockas i de norrländska skogarna för att därefter transporteras vidare till Sandnes i Norge.

Säljer miljontals kapslar varje år

I Sandnes, som ligger i anslutning till Stavanger, har MedPalett sitt högkvarter. Under samma tak finns forskningslaboratorium, processanläggning och många anställda med specialkompetens inom hälsa och biokemi.

Vad är då hemligheten bakom miljontals sålda blåbärskapslar varje år? Det är antocyanerna som är nyckeln till allt.

Medox extraherar antocyanerna från bären på ett patenterat sätt, genom en process som inte skadar bären. Nästa steg är att antocyanerna omvandlas till pulverform för att sedan koncentreras i kapslar. Detta sker 24 timmar om dygnet inne i fabriken.

Varje Medoxkapsel som skickas ut från fabriken innehåller hela 80 mg antocyaner, och det är inte många produkter på marknaden som har ett så pass högt innehåll av den aktiva substansen.

En kapsel motsvarar två nävar blåbär

Det finns lika många antocyaner i en kapsel Medox som i två nävar blåbär. Produkten har funnits på marknaden sedan år 2000 och har tiotusentals kunder i Norge, och även många i Sverige.

Antocyaner har många olika hälsofrämjande egenskaper. Blåbär är ett riktigt superbär som bland annat hjälper till att förbättra matsmältningen, ögonhälsan och bidrar till en bra kärl- och venhälsa.